Laajasalon Valokuvaajat ry
Tänään on tiistai 17. syyskuuta 2019
Laajasalon Valokuvaajat ry, www.laajasalonvalokuvaajat.org

VALOKUVAA JA VALOKUVAUSTA KOSKEVAA LAINSÄÄDÄNTÖÄ

Missä saa valokuvata ja missä saa julkaista

Filmiaikana valokuvat päätyivät paperille vedostettuina kuvina lähinnä perhealbumeihin ja kehyksiin tai kuvia lähetettiin tutuille kirjeitse. Digiaikana lähes kaikilla on jonkinlainen valokuvauslaite, ja valikoimaa on kännykkäkamerasta isoihin järjestelmäkameroihin. Yhä harvemmin kuvat teetetään paperikuviksi. Nyt kuvia katsellaan tietokoneen tai television ruudulta, ja kuvat saattavat olla joko omalla koneella tai internetissä.

Internetissä julkisilla sivuilla olevat kuvat saavuttavat joka maailmankolkan, ja jos kuvan on kerran verkkoon ladannut, se pysyy siellä ikuisesti jossain muodossa, vaikka kuvan itse poistaisikin alkuperäiseltä sivulta. Siksi joudumme harkitsemaan, missä kuvaamme ja etenkin mitä julkaisemme.

Pääperiaate on, että julkisella paikalla oleskelevaa saa valokuvata ja kuvan voi julkaista, kun sen esittäminen ei aiheuta haittaa kuvassa esiintyville henkilöille. Kaupalliseen tarkoitukseen tarvitaan aina kuvattavan lupa.

Mitä on kaupallinen julkaiseminen? Mikä on julkinen paikka? Mitä on julkisrauha? Mitä on yksityisyydensuoja? Tälle sivulle on koottu linkkejä, jotka koskevat kuvaamista, julkaisemista ja kuvan muuta käyttöä koskevaa lainsäädäntöä.

Valokuvan tekijänoikeuksista

Lehdet ja internetjulkaisut järjestävät usein valokuvauskilpailuja. Kannattaa lukea tarkkaan niitten säännöt. Usein säännöissä sanotaan, että "lähettämällä kuvansa kisaan kuvaaja luopuu kaikista kuvan julkaisuoikeuksista", mikä tarkoittaa sitä että kilpailun järjestäjällä on oikeus tehdä kuvalla mitä vain: kuva voidaan myydä esimerkiksi mainokseen. Tällaisten kilpailujen perimmäisenä tarkoituksena lienee järjestäjän kuvapankin täydentäminen edullisesti. Jos sen sijaan säännöissä sanotaan kuvaa käytettävän vain kyseisen kilpailun tiedotuksessa, kilpailu on reilu eikä kuvaajan tarvitse pelätä joutuvansa vastaamaan kuvan vääränlaisesta käytöstä.Viestinnän lainsäädäntöä

Näissä paikoissa saat kuvata

kuvauskortti-pdf

Lukijakysymyksiä kuvaamisesta

Ketä ja missä saa kuvata -pdf

Missä saa kuvata pdf

Missä saa kuvata... ja julkaista?

Missä saa kuvata, mitä julkaista?

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta.

Valokuva ja yksityisyyden suoja henkilötietolain kannalta.

Henkilötietolaki

Yksityisyydensuoja tms

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen

Tekijänoikeuslaki lyhyesti

Tekijänoikeudesta

Valokuvan tekijänoikeudesta

Tekijänoikeuksista UKK

Valokuvakilpailut ja kuvan käyttöoikeudet

Rikoslaki

Suomen perustuslaki

Valokuvan käyttö koulutyössä

Francis Vachon: 10 bogus excuses that people use when they steal a photo from the Internet

Aamulehti: Saat kuvata melkein kaikkea, mutta harkitse julkaisua

 Tämä sivu on päivitetty 30.8.2017 13:51.

        Copyright © 2008 - 2019 Laajasalon Valokuvaajat ry     ::     linkit     ::     palaute